Ziggur - Wat laat jij na op internet?

De (op) mars van de digitale doodgravers

door Tamara 29 oktober 2012 00:01

 

Het is een verademing dat ik bij mijn presentaties over digitale nalatenschap niet meer aanloop tegen de vraag in welke wereld ik in ‘s hemelsnaam leef dat ik mij daarmee bezighoud. Een groot deel van mijn toehoorders ziet tegenwoordig het belang en de waarde van de digitale identiteit. Jaja, digitaal doodgraven is zelfs hot te noemen. Met als gevolg dat er vanuit verschillende hoeken bovenop wordt gesprongen.

Zo ontwikkelde uitvaartondernemer DELA België een digitale kluis, stond er deze maand een sociale media executeur op in het notariaat, schieten de apps en sites waar je wachtwoorden, levensverhalen en uitvaartwensen, zoals de gewenste bekleding van de ‘vul-je-houtsoort-in’ kist, achter kunt laten als paddenstoelen uit de grond. Fijn dat het bewustzijn van de digitale dood stijgt, maar jammer dat er niet meer geïnvesteerd wordt in de uitwerking hiervan.

Hoe kan het toch dat notarissen, zoals de sociale media executeur, roepen dat je wachtwoorden bij hen moet opslaan om die na je overlijden aan je nabestaanden te kunnen overdragen. Want bij het accepteren van de voorwaarden teken je er vaak voor dat je jouw wachtwoord nooit aan iemand zult afstaan. Sociale netwerken en andere web 2.0 sites willen er graag zeker van zijn dat jij ook jij bent: nu én morgen. Zo stellen ze veilig dat niemand iets uit jouw naam kan publiceren op het wereldwijde web, met jouw geld rekeningen kan betalen of bij gevoelige informatie kan van jou of anderen die deze informatie in vertrouwen met je hebben gedeeld.

Die voorwaarden zijn dus niet bedacht om jou dwars te zitten of om jouw leven (of dood) onnodig ingewikkeld te maken. Ze zijn er in het belang van de exploitant van deze websites, maar vooral ook in jouw belang. Mag een notaris mensen dan aanzetten tot iets wat indruist tegen die algemene voorwaarden? Ik vind van niet, zeker niet omdat het opslaan van wachtwoorden niet nodig is. Om bijvoorbeeld een Facebook pagina naar de status ‘In Memoriam’ te laten zetten, heb je niets aan het wachtwoord van de overledene. Heb je ergens een knop in Facebook gezien die zegt: ‘Zet mijn account om naar IM want ik ben dood’? Er zijn talloze sites – en het worden er steeds meer – die hiervoor gewoon netjes een voorziening voor de nabestaanden bieden. Bovendien zullen in de nabije toekomst wachtwoorden vervangen gaan worden door biometrische identificatie zoals ik hier eerder beschreven heb.

Wellicht maak ik me druk om niks en is het heel erg 2001 om me druk te maken over privacy en digitale identiteitsfraude. Is er nog iemand die zich hier ook druk om maakt?

Luistertip

 

Tags: , , ,

Digitale doodgraver | digitale identiteit | Digitale Nalatenschap | notariaat | social media | Ziggur

Reactie plaatsen

  Country flag

biuquote
  • Reactie
  • Live voorbeeld
Loading

Per maand

Ziggur © 2019